Γιάννα Αθανασάτου - Κριτικός Σχολιαστής 40ου Εθνικού Φεστιβάλ Ταινιών Μίκρού Μήκους Δράμας - Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας

Μετάβαση στο περιεχόμενο

Γιάννα Αθανασάτου - Κριτικός Σχολιαστής 40ου Εθνικού Φεστιβάλ Ταινιών Μίκρού Μήκους Δράμας

Αρχείο Φεστιβάλ > 40o - 23rd (2017) > 2017 > Grand Temoin 2017


ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΔΡΑΜΑΣ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ – ΔΗΜΟΣ ΔΡΑΜΑΣ


Γιάννα Αθανασάτου
Ιστορικός και θεωρητικός Κινηματογράφου
Κριτικός Σχολιαστής 40ου Εθνικού Φεστιβάλ Ταινιών Μίκρού Μήκους Δράμας

Γεννήθηκε στην Ραφήνα το 1959. Ολοκλήρωσε τις σπουδές της στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1981. Στη συνέχεια παρακολούθησε μαθήματα Σκηνοθεσίας στη Σχολή Σταυράκου και  κατόπιν εκπόνησε την διδακτορική της διατριβή (1999) σε θέματα του Ελληνικού Μεταπολεμικού κινηματογράφου ως ειδική μεταπτυχιακή υπότροφος στον Τομέα Επικοινωνίας του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Το 1995 προσεκλήθη ως επισκέπτρια επιστήμων (visiting scholar) στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο  του Ohio στης ΗΠΑ.
      Από το 2001 μέχρι σήμερα διδάσκει μαθήματα Ιστορίας και Θεωρίας Κινηματογράφου, Πολιτισμικής Ανάλυσης και Σπουδών Φύλου στο  Πανεπιστήμια Αθηνών, και από το 2011 και στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο/Σπουδές Ελληνικού Πολιτισμού. Διδάσκει επίσης  ως επιστημονική συνεργάτης  στο Μεταπτυχιακό πρόγραμμα Πολιτισμικών Σπουδών του Τμήματος Επικοινωνίας , και στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα τού Τμήματος Θεατρικών Σπουδών τού Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει διδάξει επίσης στο Τμήμα Κινηματογράφου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης,  στο Διεπιστημονικό  Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών τού ΤΕΑΠΗ, καθώς και ως επιστημονική συνεργάτης στο Διατμηματικό Πρόγραμμα Σπουδών Φύλου και Ισότητας τού ΕΚΠΑ, όπου ανέπτυξε ιδιαίτερα τη διάσταση τού φύλου στην ανάλυση τού πολιτισμού και τής κινηματογραφικής αφήγησης.
Έχει συνεργασθεί με το Φεστιβάλ   Δράμας ως μέλος Κριτικών Επιτροπών τού Ελληνικού και τού Διεθνούς Διαγωνιστικού Προγράμματος, καθώς επίσης έχει αναλάβει την Κριτική Αποτίμηση ταινιών το 2005, το 2011 και το 2016. Πρόσφατα συνεργάσθηκε με την Πρεσβεία και  το Ινστιτούτο Τεχνών τής Δανίας στην Αθήνα.
     Έχει συνεργαστεί  με το Ελληνικό Γραφείο του Προγράμματος MEDIA της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ανάπτυξη της οπτικοακουστικής παραγωγής (Media Desk Hellas), την Ταινιοθήκη της Ελλάδας και το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής σε θέματα Κινηματογράφου και Εκπαίδευσης .
Έχει δημοσιεύσει   το βιβλίο «Ελληνικός Κινηματογράφος 1950-67. Λαϊκή μνήμη
και ιδεολογία», Finatec, Αθήνα, 2001 και University Studio Press Θεσσαλονίκη 2007, βασισμένο στη διδακτορική της διατριβή. Επίσης έχει επιμεληθεί την ελληνική έκδοση του βιβλίου της Janet McCabe «Κινηματογράφος και Φεμινισμός», Πατάκης, 2009, καθώς και τη μελέτη «Πολιτική Επικοινωνία και Φύλο»(ΚΕΘΙ, 2014) .Επίσης  έχει δημοσιεύει  σειρά άρθρων σε  συλλογικούς τόμους, επιστημονικά περιοδικά και στον Τύπο σε  θέματα   Κινηματογράφου,  πολιτισμικής ανάλυσης και φύλου.
    
Πρόσφατα συμμετείχε ως μέλος τής Οργανωτικής Επιτροπής και εισηγήτρια στη διημερίδα  «Η   κρίση της ελληνικής κοινωνίας μέσα από την ταινία  μικρού μήκους» πού συνδιοργανώθηκε από  το Φεστιβάλ Δράμας και το Πάντειο Πανεπιστήμιο, καθώς και στη διημερίδα τού ΕΑΠ «Από τη σελίδα στην οθόνη. Προσεγγίσεις στις σχέσεις λογοτεχνίας και Κινηματογράφου»Χορηγοί - Υποστηρικτές
 

«Το αφιέρωμα «Mια ευκαιρία για όλους εμάς- Νέοι & Εργασία, Γυναίκες & Εργασία»
υλοποιείται στο Πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση»
και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους.»

Επιστροφή στο περιεχόμενο