Γιάννα Αθανασάτου - Κριτικός Σχολιαστής 39ου Εθνικού Φεστιβάλ Ταινιών Μίκρού Μήκους Δράμας - Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας

Μετάβαση στο περιεχόμενο

Γιάννα Αθανασάτου - Κριτικός Σχολιαστής 39ου Εθνικού Φεστιβάλ Ταινιών Μίκρού Μήκους Δράμας

Αρχείο Φεστιβάλ > 39o - 22nd (2016) > Κριτικές Επιτροπές 2016 > Grand Temoin 2016


ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΔΡΑΜΑΣ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ – ΔΗΜΟΣ ΔΡΑΜΑΣ     Γιάννα Αθανασάτου
Ιστορικός  κινηματογράφου
Κριτικός Σχολιαστής 39ου Εθνικού Φεστιβάλ Ταινιών Μίκρού Μήκους Δράμας

Γεννήθηκε στην Ραφήνα το 1959. Ολοκλήρωσε τις σπουδές της στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1981. Στη συνέχεια παρακολούθησε μαθήματα Σκηνοθεσίας στη Σχολή Σταυράκου και  κατόπιν εκπόνησε την διδακτορική της διατριβή (1999) σε θέματα του Ελληνικού Μεταπολεμικού Kινηματογράφου ως ειδική μεταπτυχιακή υπότροφος στον Τομέα Επικοινωνίας του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Το 1995 προσεκλήθη ως επισκέπτρια επιστήμων στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο  του Ohio στης ΗΠΑ.
Από το 2000 μέχρι σήμερα διδάσκει μαθήματα Κινηματογράφου, Πολιτισμικής Ανάλυσης και Επικοινωνίας στο Πανεπιστήμιo Αθηνών, και από το 2011 και στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο/Σπουδές Ελληνικού Πολιτισμού. Έχει διδάξει επίσης στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και στο Τμήμα Κινηματογράφου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Συνεργάζεται ως επιστημονική συνεργάτης  στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Πολιτισμικών Σπουδών του Τμήματος Επικοινωνίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Διεπιστημονικό Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στο ΤΕΑΠΗ.
Έχει συνεργαστεί  με το Ελληνικό Γραφείο του Προγράμματος Media της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ανάπτυξη της οπτικοακουστικής παραγωγής (Media Desk Hellas), την Ταινιοθήκη της Ελλάδας, το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο σε θέματα Κινηματογράφου και Εκπαίδευσης  και το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας. Ως επιστημονική συνεργάτης στο Διατμηματικό Πρόγραμμα Σπουδών Φύλου και Ισότητας  του Πανεπιστημίου Αθηνών έχει αναπτύξει ιδιαίτερα την διάσταση του φύλου στην ανάλυση του πολιτισμού και της κινηματογραφικής αφήγησης, στα πλαίσια της ευρύτερης ενασχόλησής της με την Ιστορία και  Θεωρία του κινηματόγραφου.
Έχει δημοσιεύσει μεταξύ άλλων  το βιβλίο «Ελληνικός Κινηματογράφος 1950-67. Λαϊκή μνήμη και ιδεολογία», Finatec, Αθήνα, 2001 και University Studio Press, Θεσσαλονίκη, 2007. Επίσης έχει επιμεληθεί την Ελληνική έκδοση του βιβλίου της Janet McCabe «Κινηματογράφος και Φεμινισμός», Πατάκης, 2009 και έχει δημοσιεύει  σειρά άρθρων σε  συλλογικούς τόμους, επιστημονικά περιοδικά και στον Τύπο σε  θέματα   Κινηματογράφου και Πολιτισμού.
Χορηγοί - Υποστηρικτές
 Επιστροφή στο περιεχόμενο