Χαιρετισμός του Καλλιτεχνικού Διευθυντή του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας κ. Αντώνη Παπαδόπουλου - Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας

Μετάβαση στο περιεχόμενο

Χαιρετισμός του Καλλιτεχνικού Διευθυντή του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας κ. Αντώνη Παπαδόπουλου

Διοικητικό Συμβούλιο

Χαιρετισμός του Καλλιτεχνικού Διευθυντή
του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας
κ. Αντώνη ΠαπαδόπουλουΤότε και τώρα
Μια αναδίφηση με αφορμή τα 40 χρόνια του Φεστιβάλ Δράμας

- H ταινία μικρού μήκους συμπληρώνει την απαραίτητη διάρκεια, αποτελεί την «τσόντα» μπροστά από την προβολή της
μεγάλου μήκους.
- Η μικρού μήκους δεν έχει ένα δικό της διακριτό Φεστιβάλ, όπου μόνον αυτή είναι στο κέντρο του ενδιαφέροντος.
- Η μικρού μήκους ταινία αποτελεί προνομιακό πεδίο μόνο για τους νέους κινηματογραφιστές, τους «μικρομηκάδες».
- Η μικρού μήκους ταινία δεν είναι μια αυτάρκης κινηματογραφική κατηγορία με τους δικούς της κανόνες και ιδιαιτερότητες. Είναι ο «φτωχός συγγενής» της κινηματογραφικής τέχνης.
- Η προβολή της ταινίας μικρού μήκους ξεκινά και ολοκληρώνεται στο μικρό κύκλο συντελεστών και συγγενών.
- Μια μικρή παραμεθόρια πόλη δεν μπορεί να έχει την υποδομή και το ενδιαφέρον της τοπικής κοινωνίας για να στηρίξει ένα κινηματογραφικό Φεστιβάλ.
- Η ελληνική ταινία μικρού μήκους είναι σχεδόν αδύνατο να εισέλθει στα Ευρωπαϊκά Φεστιβάλ, πολλώ δε μάλλον να διακριθεί.
Την ανατροπή αυτών των διαπιστώσεων επιχειρήσαμε το 1989.Τότε ήταν που μια ομάδα πρωτοβουλίας Νέων Κινηματογραφιστών ζήτησαν από το Υπουργείο Πολιτισμού τη θεσμοθέτηση Εθνικού Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους στην πόλη της Δράμας. Τα αιτήματά τους θα είχαν παραμείνει συνθήματα και όλα τα παραπάνω θα αποτελούσαν ακόμη θλιβερή πραγματικότητα αν το Φεστιβάλ Δράμας δεν είχε αυτήν την εξέλιξη.
Το Φεστιβάλ Δράμας άλλαξε το κινηματογραφικό τοπίο: τις συνθήκες παραγωγής, διαχείρισης και προώθησης της ελληνικής ταινίας μικρού μήκους.
Η δημιουργική αποδοχή από την τότε Υπουργό Μελίνα Μερκούρη και το Σύμβουλο Κινηματογραφίας κ. Μάνο Ζαχαρία απετέλεσε το ουσιαστικό εφαλτήριο για την ομαλοποίηση, ανέλιξη και καταξίωση αυτού του θεσμού. Η συνεισφορά του τότε Δημάρχου Σωκράτη Δημητριάδη υπήρξε σημαντικότατη.
Η αναγκαία συνέχεια ήρθε ως απότοκος της ωρίμανσης του θεσμού: Η Διεθνοποίηση το 1995 δημιούργησε τις κατάλληλες διεθνείς συνθήκες για την απογείωση του Φεστιβάλ. Η επί πολλά έτη προεδρία του Δημάρχου κ. Μαργαρίτη Τζίμα συνέβαλε καθοριστικά στη θεσμική και τη συνεπαγόμενη τεχνολογική αναβάθμιση του μηχανισμού.
Το 2001 το Φεστιβάλ εισέρχεται στα σαλόνια των μεγάλων Ευρωπαϊκών Φεστιβάλ. Αναγνωρίζεται από την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου ως συνεργαζόμενο Φεστιβάλ - εταίρος. Σε αυτά τα χρόνια, δύο φορές το Ευρωπαϊκό Βραβείο της Δράμας ψηφίζεται ως η καλύτερη ταινία μικρού μήκους της Ευρώπης! Η συνεισφορά των Δημάρχων κ. Θωμά Μαργαρίτη και κ. Κυριάκου Χαρακίδη υπήρξε σταθερά υποστηρικτική και ενισχυτική του θεσμού, εκφράζοντας βεβαίως το δημόσιο αίσθημα.
Πρόσφατος σταθμός στην εξέλιξη του Φεστιβάλ υπήρξε η αναγνώρισή του από τη Διεθνή Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου. (FIPRESCI)
Το Φεστιβάλ, διερχόμενο μέσα από αλλεπάλληλες οργανωτικές ανακατατάξεις και ευρισκόμενο στη δίνη της μεγαλύτερης οικονομικής κρίσεως των τελευταίων δεκαετιών, κατάφερε να παραμείνει ακμαίο και με την ωριμότητά του να βοηθάει την, για αρκετά χρόνια, χειμαζόμενη ελληνική παραγωγή.
Και αυτά τα χρόνια η προσφορά του Δήμου της πόλης είναι καθοριστική. Το προσωπικό ενδιαφέρον του Δημάρχου κ. Χρ. Μαμσάκου και η δημιουργική, ακούραστη συνεργασία του Προέδρου κ. Ανέστη Τερζή έχουν εξασφαλίσει την απρόσκοπτη λειτουργία του και τη μετάβαση στη νέα τεχνολογική εποχή.
Ακρογωνιαίο λίθο όμως της ύπαρξης του Φεστιβάλ αποτελεί η παραγωγή των Ελληνικών ταινιών. Μια παραγωγή που κινείται σε απίστευτα υψηλό αριθμητικό και κυρίως ποιοτικό επίπεδο. Οι έλληνες κινηματογραφιστές ήταν και παραμένουν στο κέντρο του ενδιαφέροντος αυτού του Φεστιβάλ.
Είμαστε υπερήφανοι για την εμπιστοσύνη και το κύρος που απολαμβάνει το Φεστιβάλ Δράμας.
Η προσήλωση και η αγάπη μας στην Τέχνη του Κινηματογράφου και στον Άνθρωπο παραμένει μόνιμο μέλημά μας.

Καλώς ορίσατε, φίλοι μας!


Αντώνης Παπαδόπουλος
Καλλιτεχνικός Διευθυντής
του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας

Χορηγοί - Υποστηρικτές
 

Επιστροφή στο περιεχόμενο